Jdi na obsah Jdi na menu
 


Něco o mne

S fotografováním jsem začínal někdy v roce 1967 ve svých 17-ti letech. V prvních pokusech jsem používal fotoaparát i vybavení „fotokoupelny“ po svém otci. Z počátku šlo o čistě začátečnické pokusy a později zase o turistické záběry z našeho trampování. Věnoval jsem se však více amatérské muzice a tak fotografování bylo vždy až na druhé koleji. Až po rozpadu naší trampské kapely mne začali někteří muzikanti využívat na fotografování a dokumentaci svých vystoupení. Zase nešlo o nějakou výtvarnou fotografii, ale naučil se v té době lépe ovládat techniku a zpracovávat černobílou analogovou fotografii v celém jejím procesu včetně vyvolávání, zvětšování a přípravy vlastních negativních i pozitivních vývojek. Když začala éra minilabů a pro mne nemožnost vlastního zpracování, ztratil jsem o foto zájem.  V roce 1999 jsem byl delší dobu bez práce a ve finanční nouzi,  takže jsem byl nucen rozprodat celé svoje vybavení.

 

  Po dlouhé odmlce jsem si v roce 2009 koupil kompakt a začal opět fotografovat. Digitální fotografie a její zpracování v PC mne natolik učarovala, že jsem se jí začal soustavně zabývat  a snažím se nejen o technické zvládnutí celého procesu, ale i o výtvarnou a emotivní stánku svých fotografií. V roce 2011 jsem si pořídil konečně i zrcadlovku, která velice rozšířila moje technické možnosti  a kvalitu výsledných fotografií. Dnes používám i jednoduchý kompakt u kterého využívám právě jeho nedokonalost pro vytváření stylizovaných snímků a v poslední době i mobilní telefon. Postupně zjišťuji, že vůbec nezáleží čím fotografuji, ale záleží na tom, jak to vidím a jak následně svoji představu dokážu převést do výsledného obrazu.

 

    V roce 2012 jsem byl přijat do tehdy nově vzniklého královéhradeckého fotoklubu OMEGA

    V roce 2013 jsem byl přijat do Volného sdružení východočeských fotografů
   
   V roce 2016 po mých dvou autorských výstavách mi byla nabídnuto členství v Unii        výtvarných umělců.
   
   V roce 2019 jsem byl zvolen do Rady Unie výtvarných umělců.


Svoje práce prezentuji na výstavách, jak autorských na společných s fotoklubem Omega a Unií výtvarných umělců. Pravidelně se účastním soutěží Premiéra a Národní soutěže a výstavy amatérské fotografie. V obou zmíněných soutěžích jsem získal několik předních umístění. K dnešnímu dni jsem měl 54 výstav, z toho 7 autorských.

  
   Navíc fotograficky dokumentuji výstavy Klubu konkretistů (podílím se i na tvorbě jejich katalogů), Unie výtvarných umělců a výstavy v atelieru Labyrint.